En frostig röd ros.

5 växter till trädgårdslandet som tål frost

Hur sagolikt låter det inte med blommande växter i din vinterträdgård eller på din balkong? Den drömmen kan bli sann om du väljer att plantera växter som tål frost. Vi har tagit fram 5 fantastiska växter som klarar sig vid ett par minusgrader, för att inspirera dig i ditt trädgårdsskapande!

Murgröna i närbild

1. Murgröna

Denna klätterväxt får din trädgård att se betydligt grönare ut, och kan ta över din trädgård relativt snabbt om den inte klipps regelbundet. Murgröna kan odlas enkelt även utomhus och kräver inte särskilt mycket för att klara sig där.

Murgrönan föredrar lagom med fukt. Rekommenderat är därför att plantera murgrönan i en kruka med dräneringshål som hjälper till att få bort överskott av vatten. Detta bidrar även till att murgrönan håller sig frisk länge. Den trivs dessutom bra i skugga och står emot snö och frost förvånansvärt bra! Så länge jorden inte är frusen eller det är långa perioder av torka, så klarar murgrönan sig bra på friland där den kan växa fritt.

Trädgårdsnejlika i närbild

2. Trädgårdsnejlika

Trädgårdsnejlikor är små täta blommor, oftast i rosalila nyanser, som innehåller en hel del nektar. Det bidrar till att fjärilar gärna besöker dem när tiden är inne. Trädgårdsnejlikan är en blomma att ha året runt. Den trivs som allra bäst i halvskugga och i svalare klimat och klarar sig ned mot en temperatur på -5 °C. Passar fint både på balkongen och utanför entrédörren samt i rabatten intill husfasaden. Eller varför inte trädgårdsnejlikor på flera ställen för att liva upp den gråa vintern rejält! Vattna gärna sparsamt, och låt växten torka ordentligt mellan vattnandet.

3. Hebe-hybrid

En växt ursprungligen från Nya Zeeland som fått stort genomslag runt om i landet. De spetsiga småbladiga sorterna står sig fina när temperaturen blir under nollan. De finns i en rad olika färger – från vita, rosa och röda till blåa och lila. Mångsidigheten hos hebeväxter gör att de är enkelodlade. Hebe-hybrider kan användas som kantblommor eller placeras bland stenpartier och i krukor, samt i mindre odlingsbehållare. De växer som bäst i väldränerad och näringsrik jord och kan odlas både i sol och skugga, även om sol är att föredra. 

Vintrig julros i solsken

4. Julros

Julrosen finns i de grannaste kulörerna av: vitt, lila, orange och röd, samt i nyanser mellan dessa färger. Denna ljuvliga och robusta växt kan klara frost ända ned mot -10 °C och långa perioder av torka. Samtidigt är rekommendationen att ändå ta väl hand om julrosen, liksom ens andra växter. Som alla växter behöver den vatten, näring och ljus för att växa optimalt. Julrosen är en återkommande blomma som växer sig större för varje år. Den kan placeras snyggt i krukor utanför ytterdörren i juletider, och har även fått sitt namn efter att den blommar fint under julen och påminner om en ros i sin bladform. 

Generellt föredrar julrosen väldränerad och näringsrik jord och tillräckligt med vatten, särskilt under blomningsperioden mellan november till februari. Den behöver dock inte för mycket vatten då det eventuellt kan leda till svampangrepp. Även efter blomningsperioden bör man se till att inte julrosen torkar ut helt och under sommarmånaderna räcker det att vattna vid behov. Julrosen trivs i helskugga och i svala områden. Till sist ska den helst inte förflyttas för ofta då rötterna sitter djupt och kan därmed få svårt att etablera sig på nytt.

Lila prydnadskål i närbild

5. Prydnadskål

Prydnadskålens blad finns i främst tre nyanser: vitgrå, rosa samt rödlila och färgen blir desto mer intensiv när temperaturen sjunker. Även solljus gynnar färgsättningen, så placera gärna prydnadskålen i solljus. Växten trivs också utmärkt i halvskugga. Den klarar sig även i ett par minusgrader på natten och bör planteras i väldränerad jord, samt vattnas regelbundet för att minimera uttorkning. När frosten däremot kommer ska man ej vattna prydnadskålen. Prydnadskål ser extra fint ut i stor skala och planteras med fördel i en stor grupp eller i en trädgårdsbädd. Deras lila nyanser smälter fint in med höst- och vintermiljön och passar även väl som kantväxter och intill fönster i blomlådor för att liva upp trädgården.

Ett av de viktigaste tipsen för att lyckas med din vinterträdgård är också att välja rätt krukor för denna säsong samt med dräneringshål. Det finns ett flertal frosttåliga krukmaterial på marknaden och några av dessa är: polystone, polyterrazzo och polypropen.