Plantera om i trädgården

Plantera en trädgård som håller i alla väder

Att hålla en trädgård vacker året om i kalla Sverige kan vara en utmaning. När klimatet dessutom bjuder på allt fler snabba väderväxlingar kan det vara en god idé att plantera växter som klarar både torra, blöta och frostiga perioder. Här tipsar vi om olika växter och blommor samt knep för att hålla de vid liv längre!

Välj härdiga växter för kallare dagar

Se till att basen i din trädgård planteras med växter som tål frost, snö och hårda vindar. Vanliga växter som tål kyla är gröna träd och buskar såsom tuja, eller rhododendron som är känd för att klara av hårda vindar. Vill du ha mer känsliga växter går det förstås bra, men se till att de får den omvårdnad de behöver. Placera dem exempelvis vid soliga lägen, i drivhus eller under fiberdukar.

Rhodedendron lila buske

Hjälp trädgården under varmare dagar

Det är härligt med varma sommardagar, men det innebär också att trädgården lätt blir torr som öknen. För att rädda dina växter från torka, krävs väldränerad jord. Ett knep är att använda grus eller småstenar som du täcker marken med. Luckra först upp jorden, vattna rejält och lägger därefter på marktäckningen. Andra alternativ kan vara att använda dräneringsrör som du gräver ner och täcker med grus, eller skapa naturliga kanaler i trädgården.

Rosa växt i stentäcke

Några sista (men viktiga) tips:

  • Vill du att trädgården ska blomma länge under den varmare årstiden? Skaffa inte senblommande perenner. Risken finns att du inte lär se någon blomning innan kylan är tillbaka. Satsa istället på perenner som blommar tidigt!
  • För torra perioder kan du välja växter som tål torka, exempelvis lavendel eller växter med ludna blad.
  • Skydda extra känsliga växter från väder och vind med hjälp av häckar runt trädgården.

Dags att uppdatera din trädgård? Hitta inspiration i våra guider.

Beställ material direkt hem

Se våra produkter och lägg din beställning.