krasse i närbild

Färgsprakande växttrender för trädgården 2023

Under 2023 fortsätter vi att addera blommor till trädgården. Odlingsintresset är större än någonsin och att skapa färgprakt i trädgården behöver inte vara krångligt.

Här listar vi tre trendande annueller av den starkare färgpaletten som kan odlas av alla.

1. Krasse – tantblomman tar åter plats

Orange krasse i närbild

Underskatta aldrig en tant-blomma! Krassen är livskraftig, rikt blommande och brukar finna sig i de flesta jordar. En riktig tuffing som kan breda ut sig som få.

Tillåt trädgården förvildas en aning och inspireras av hur Monet lät krassen slingra sig över grusgångarna i Giverny, Frankrike.

Krassen finns i en uppsjö av vackra färger och den är mycket lättodlad. Det fina med krassen är att den är ätbar. Vem vill inte dekorera sommarsalladen med färgsprakande blommor?

Så gör du:
Krassen kräver ingen förodling. April-maj brukar vara lämplig tid att sätta fröna ca 2 cm djupt i jorden. Den blommar som mest i sol- till halvskugga och kan sås på friland såväl som i kruka. Krassen finns i många härliga nyanser: rosa, vinröda, aprikos, citrongula, röda och klassiskt orangea.

2. Klockrankan – en högklättrande skönhet

Lila vacker klockranka i närbild

Klockrankan är en mycket växtkraftig slingerväxt som kan bli upp till 4 meter på en sommar och som bär de vackraste klockliknande blommor framåt augusti, och ända tills frosten tar den.

Så gör du:
Fröna tar lite tid på sig att gro men när de väl sätter fart så blir de snabbt ett par decimeter höga. Klockrankan blommar cirka 20 veckor efter sådd så därför bör den förodlas inomhus, gärna med växtbelysning. Planteras ut när frostrisken är över.

Tips:
Har man planterat en klätterväxt som tar några år att växa till sig så kan man med fördel plantera klockrankor på platsen de första åren. Den kan klättra över en hel blomsterbåge på bara en sommar.

3. Solrosor – trädgårdens ståtliga primadonna

Ståtliga solrosor i närbild på en äng

Vita, röda, plommonfärgade och alla nyanser av gult. Solrosen är inte bara en ståtlig primadonna i trädgården utan är också en riktig mumsbit för pollinerande insekter och fåglar som äter fröna. Solrosen blommar länge och vänder sin krona mot solen från juli till september.

Så gör du:
Solrosor kan sås direkt på växtplatsen i mitten av maj, men det finns fördelar med att förodla den. Man får en tidigare blomning och man minimerar risken att sniglarna tar de späda solrosskotten. April är en bra tid att förså solrosen. Mylla ner fröna på 1 centimeters djup och vattna.

Går du i trädgårdstankar? Hitta inspiration i våra guider