Odla med barn

Odla med barn

Att odla med barn är inte bara ett fantastiskt sätt att umgås. Odling är ett makalöst pedagogiskt verktyg att lära barnen om grunden till svåra begrepp som fotosyntes, ekosystem och matproduktion. Grunden till allt.

Är det något som både barn och vuxna kan förundras över tillsammans så är det hur knappt synliga små frön kan gro och bara på några veckor bli praktfulla plantor. Och att allt som behövs är värme, ljus och vatten.

Tips att hålla i handen när du odlar med barn

  • Hjälp barnen att välja lättodlade sorter så att barnen kan se snabba och tydliga resultat. Det ökar chanserna för att de ska hålla intresset vid liv.
  • Återanvänd vindruvs- och tomataskar. Diska ur, fyll dem med jord och de blir perfekta små växthus. Se till att det finns hål i botten där överflödigt vatten kan rinna ut.
  • Läs gärna böcker om odling så att barnet förstår hela cykeln.
  • Barn älskar att vattna! Låt barnen få en egen yta i trädgården som de får ansvara över och påminn dem om att de ansvarar för att vattna sina plantor.

3 snabbodlade tips – perfekta för barn

  • Ärtskott – vänj barnen vid grönt till alla måltider. Ärtskott är perfekt att ha på ett litet tråg på köksbordet. Köp gula ärtor i matbutiken, blötlägg ärtorna några timmar, lägg ett tunt lager jord på ett fat, strö ut ärtorna och täck med plastfolie med lufthål. Efter två dagar spricker de små skotten upp och efter ca 10 dygn har ni smarriga ärtskott att lägga på frukostmackan.
  • Popcorn”- gräs – Fyll en kruka med jord och strö ut ett tätt lager med popcornkärnor. Täck med 1-2 cm jord och vattna. Ställ soligt. Bara efter några dagar kikar det vackra gräset upp.
  • Pumpor till Halloween – pumpor är både kul och tacksamma att odla. Extra spännande för barnen att odla sin egen pumpa till Halloween. Tips! Sår ni pumpa kan du som är vuxen skära av toppen på en tom petflaska som barnen kan sätta över sin planta på platsen där ni sått pumpan. Petflaskan fungerar som ett litet minidrivhus och kan vara kvar på platsen tills dess fröet blivit till en planta. Tips! Utmana varandra i familjen om vem som kan odla den tyngsta pumpan. Märkligt nog vinner alltid barnen ;).
Ärtskott i närbild
Bild: Ärtskott
En massa färgglada pumpor
Bild: Pumpor

Hoppas att du får inspiration att planera din egen köksträdgård! Läs mer om hur du anlägger en egen liten köksträdgård här.