Plantera höstlökar.

Checklista: Höst-preppa din trädgård månad för månad

Vår checklista nedan tar dig igenom månad för månad fram till december, för hur du kan ta dig an just din trädgård!

Drömmer du om en fantastisk och välskött trädgård även på hösten?

När hösten närmar sig tänker nog många trädgårdsfixare att säsongen må vara över. Men genom att odla nytt under september kan skördetiden fortsätta långt inpå hösten. Vår checklista nedan tar dig igenom månad för månad fram till december, för hur du kan ta dig an just din trädgård!

Grön hink med olika ogräs

1. September

Rensa gärna ogräs i god tid, helst när jorden är fuktig då rötterna följer med lättare. Man kan antingen rensa för hand eller med passande redskap för ändamålet, till exempel stigbygelhacka, trådredskap eller maskrosjärn. Det är en evig kamp mellan ogräsplantor och inplanterade växter i jorden. Ett tips är därför att plantera höga buskar som skuggar marken och därmed gör det svårare för ogräset att gro.

Ett annat råd är att omkring två veckor innan egentlig sådd, anordna trädgårdslandet precis på samma sätt som om man hade sått – det vill säga krattar till och bevattnar jorden. Efter någon vecka har ogräsplantorna satt fart och man kan enkelt plocka bort dem för hand innan man planterar på riktigt. Odlar man i raka linjer är det även lättare att se vad som är ogräs respektive plantor.

Populära ätbara växter som lämpar sig för höstsådd, både i trädgårdslandet eller i pallkrage, är: dill, persilja, gräslök, rädisor, spenat, morötter, palsternacka och svartrot.

Plantera en ny buske.

2. Oktober

Bästa omplanteringsperioden för växter, buskar och träd är under hösten innan marken frusit till is. Så länge jorden går att gräva i, går det utmärkt att omplantera. Förflyttning under sommaren kan riskera att rötterna torkar ut och dör eftersom det är svårare för en avhuggen växt att dricka tillräckligt mycket vatten under varmare klimat. Det är även så att växter som planteras tidigare under hösten växer betydligt tidigare på våren.

Rafsa höstlöv med en röd kratta

Räfsa löv från gräsmattan, men låt dem ligga kvar i rabatter och buskar! Nedfallna löv gynnar nämligen trädgården genom att den näringsgödslar vid nedbrytning. Löv har nämligen förmågan att bidra till att ogräs håller sig borta, därför är det en bra idé att använda de hopkrattade löven till din naturliga kompost och gödsel.

Om man vill näringsgödsla hela gräsmattan när löven ändå är framme, kan man alltid klippa löven i mindre bitar med gräsklippare och sedan kratta ut löven över gräsmattan igen. Då bryts de ner desto snabbare. I en genomsnittlig dygnstemperatur av 5 °C så växer inte gräset mer, förrän värmen kommer tillbaka. Ett tips kan då vara att inte låta gräset bli kortare än 5 centimeter, för ju längre gräsrötter desto lättare för gräset att överleva vintern.

Beskär en barrväxt.

3. November

Bygg en egen redskapsbod för att samla ihop dina verktyg och trädgårdsmöbler vid oväder och innan snön kommer. Börja med att gräva undan gräset där boden ska placeras, och grunda marken med grus för ett stabilt underlag, innan eventuella stenplattor placeras ovanpå. NCC erbjuder lämpligt grus med snabb hemleverans. Vidare finns det även många enkelmonterade skjul att välja mellan, både som fristående eller placerbara direkt mot husväggen.

Passa även på att klippa ned dina barrhäckar för att förhindra att fukt ansamlas så att de ruttnar. Om häcken är av lövträ är det i regel bättre att klippa ned den på våren. Var dock försiktig med att klippa ned häckarna för mycket. Hellre klippa dem lite och ofta eftersom att häckarna då växer tätare och får en finare form. 

Vinter - små fåglar i en fågelmatare

4. December

Under kallare klimat har fåglar och gnagare svårt att hitta mat. Ett tips är därför att sätta upp fågelmatare, fågelholkar eller varför inte snickra ihop en egen med överblivet träspill från bodbygget i november, vilket är både ekonomi- och miljövänligt.

Många växter trivs under skyddande snötäcke, men nyplanterade träd och buskar kan knäckas under för tunga lager av snö. Därför kan man gärna borsta bort snön från dem.

Dekorera krans till ytterdörren

Samla även gärna in material från trädgården till egna juldekorationer, som en vacker krans på ytterdörren, vilket definitivt höjer julstämningen. Det går alldeles utmärkt att binda en egen julkrans med det man hittar, forma därefter gärna kransen genom att vira snöre runt. Om man inte vill spika i dörren kan man alltid fästa kransen i ett långt band som går över dörrkarmen, och tejpa bandet på insidan av dörren med stark tejp.

Vi hoppas nu att du fått nyttiga tips för din höstträdgård!