Rusta din trädgård för vinter

Hösten är inte en enbart en tid för inomhusmys. Det är också en tid för att rusta din gröna oas för våra kalla vintermånader. Rensa, räfsa, beskära, plantera och – tro det eller ej- så nytt. Med den här checklistan kan du känna dig trygg att din trädgård är redo för vinter, och, tidig skörd.

1. Rensa, räfsa och gödsla

Kratta höstlöv.

Nedfallna löv är en fantastisk källa till näring för din trädgård. Räfsa ihop löv från gräsmattan och lägg dem på jordytan i rabatter och buskar. De vissna löven ger en naturlig gödsling vid nedbrytning och de bidrar också till att ogräs håller sig borta.

Passa på att rensa trädgården från ogräs innan frostens intåg när jorden fortfarande är fuktig. Då följer rötterna med lättare. Rensa för hand eller med passande redskap. Ett maskrosjärnsinköp ångrar man aldrig.

2. Plantera vårens lökar

blomsterlökar i en papperspåse planteras i jorden.

Lökar av alla de slag går utmärkt att sätta på hösten. Då kan du njuta av tulpaner, narcisser och krokus i rätt tid på våren. Men placeringen är avgörande för att de ska trivas och blomma. De flesta lökar vill ha färsk och fuktig jord och ska planteras i jorden på ett djup som är två till tre gånger lökens höjd. Glöm inte att placera lökarna i jorden med den spetsiga sidan uppåt.

3. Beskär buskar och perenner

När buskar och växter börjar gulna, stammarna böjer sig mot marken eller de börjar fröa är det hög tid att beskära dem. Buskar kan beskäras till ungefär en fjärdedel av sin storlek.

4. Köp fröer och så nytt

För den som redan längtar till vår och förodling är det ett glädjebesked att hösten är en perfekt tid att köpa nya fröer och att så nytt. Gör det till en mysig stund genom att utvärdera årets sådder och planera för kommande säsong. Vilka grönsaker vill vi äta? Vad fick vi för mycket eller för lite av i år? Vilka blommor var lättodlade? Vilka färger vill jag ha på sommarens buketter? Dröm och planera för kommande odlingssäsong.

Det går även bra att börja så på hösten för tidig skörd på våren. Fröna gror inte på hösten utan ligger i jorden och väntar på vårens strålar.

Populära ätbara växter att så på hösten:

 • dill
 • persilja
 • gräslök
 • rädisor
 • spenat
 • morötter

Populära blommor att så på hösten:

 • blåklint
 • sömntuta
 • atlasblomma
 • ringblomma
 • vallmo

Här kan du läsa mer om att odla kallt

5. Se över dina trädgårdsgångar

Under hösten kan både trädgårdsgångar med stenanläggning och terrasser i trä lätt bli onödigt hala. Ogräs som växer mellan stenplattor och ökad nederbörd är oftast orsaken. Därför är det en god idé att rengöra sina trädgårdsgångar lite extra på hösten.

Grusgång mellan häckar med en katt som promenerar.

Mer tips kring du håller efter dina trädgårdsgångar under hösten hittar du här.