Serveras grillat kött på en papptallrik.

Skapa ditt eget utekök

Att laga mat under bar himmel, i en trädgård med doften av färska örter och mat som tillagas på grillen är en dröm för många. Med ett utekök tar du vara på sommarens varma dagar och kvällar. Men hur ska man tänka för att planera det utekök man drömmer om? Vi tipsar!

Olika sorters utekök

Det första du ska fundera på är vad du får plats med och vilka funktioner du vill ha. Det kan byggas stort eller litet och med alla sorters tillbehör du kan föreställa dig. Önskar du en enklare lösning med endast arbetsbänk och en grill och där du inte behöver dra el eller rinnande vatten? Eller vill du ha ett fullt utrustat kök med diskho och köksmaskiner? Endast fantasin (och möjligtvis plånboken) sätter gränserna.

Utekök med vask och grill vid en sjö

Utekök med tak

Du måste inte ha ett tak, men det kan ge skydd från stark sol eller regn vilket innebär att du kan laga mat utomhus oavsett väder. Det kan vara ett bra alternativ om du planerar för en mer avancerad lösning, för att skydda din utrustning. Och det kan till och med räcka med ett tak, en markis eller en pergola som delvis täcker köket.

Val av material

Valet av material på bänkskivor, skåp och förvaring avgör hur länge ditt kök håller. Det bör i varje fall vara i betong, rostfritt stål eller behandlat trä för att tåla väder och vind. Den kanske allra enklaste och snabbaste lösningen är att bygga ditt utekök med lecablock som du placerar en bänkskiva över. 

Färdiga utekök

Att bygga själv kan vara ett roligt projekt och du kan hämta inspiration för att skräddarsy det som du vill ha det. Men du kan också välja att köpa ett färdigt utekök som går snabbt att bygga ihop, om du vill komma igång snabbt!

Intresserad av att anlägga en uteplats för ditt utekök? Klicka här!