Odlar mat i trädgården

5 välsmakande växter att plantera i din köksträdgård

Under våren börjar det klia i mångas våra fingrar efter att börja påta i trädgården igen. Kanske är köksträdgården årets roliga projekt? Oavsett om du går på en mer vildvuxen variant eller anlägger växterna i prydliga lådor omgivna av grusgångar, är en köksträdgård ett underbart sätt att skapa en vacker och färgglad miljö och samtidigt få till goda, nyttiga och kostnadsbesparande tillskott till middagsbordet.

Förutom lättodlade grönsaker såsom groddar, skott, sallad, rotfrukter och kål, och frodiga kryddväxter som persilja och gräslök, finns det flera ätbara och perenna växter som kan adderas i köksträdgården och användas i matlagningen. Vi tipsar om 5 sådana nedan! 

1. Indian-/blomsterkrasse

Denna ätbara sommarblomma är ett fantastiskt tillskott till trädgården. Blomman som smakar kryddigt och pepprigt, finns i färgerna röd, orange och gul, och slingrar sig ofta ner för kanter och backar.

Gul blomsterkrasse

2. Lavendel

Köksträdgårdsklassikern som är både väldoftande och smakrik! Torkad kan den läggas i små doftpåsar i linneskåpet eller strumplådan, men den kan också användas som smak- och färgsättare i exempelvis bakverk och drycker.

Blå fin lavendel.

3. Gurkört

Gurkörtsblommorna är små och stjärnformade, i klarblå färg, med en svag smak av gurka. Passar utmärkt att ha i sallader eller lägga i isformen innan du fryser den.

Gurkört på smörgås

4. Gräslök

Gräslökens blommor är inte bara vackra, utan de är också ätliga. De har en mild löksmak och är godast när de är nyutslagna. De kan också användas som dekoration. Låt gärna en del av plantan gå i blom och skörda och klipp ned en del. Då kan ny färsk gräslök växa fram samtidigt som de fina lila blommorna finnas kvar.

Blommande gräslök med lila blommor

5. Ringblomma

Gula eller orangea sommarblommor med en milt bitter smak. Hela växten är ätbar, men populärast är att använda blomdelen i sallader eller i kryddsmör. Torkad kan den användas på ungefär samma sätt som saffran.

Ringblommor på en äng.

Hoppas att du ska ha fått inspiration till att planera din egen köksträdgård!
Läs mer om hur du anlägger en egen köksträdgård här!

Beställ material direkt hem

Se våra produkter och lägg din beställning.