Verktyg för vintersådd

Odla kallt – hetare än någonsin

Känns det avlägset att dra igång odlingen när snön vräker ner? Vill man härma naturen så är det exakt nu som fröerna ska ned i jorden. Kallsådda växter vänjer sig vid utomhusklimatet redan från start och blir kompakta och otroligt livskraftiga. Och i tider när matpriserna skenar kan det känns extra värdefullt att kunna odla själv.

Kallsådd innebär att man gör som naturen själv har bestämt: fröna vilar i kall jord och börjar gro när solen värmer upp jorden. Du slipper inte bara förkultivera plantor inomhus, du får också plantor som är härdigare mot väder och vind och skadedjur som sniglar.

För nybörjaren – 3 grönsaker att kallså

Grön spenat i skål.
Bild: spenat
  1. Spenat – mycket tålig som gror efter ca tre veckor. Går att odla året runt. Babyspenat, som man oftast hittar i matbutiken, är helt enkelt tidigt skördad spenat. Babyspenaten är mild i smaken och ju större de blir, ju kraftigare smak får de. Spenat är verkligen supermat, fullproppad med näring.
  2. Sallat – Sallatsfrön gror fint redan vid -5 grader och går att så under hela säsongen
  3. Rucola – gror vid cirka 5 grader och växer mycket fint tidigt på våren. De första späda bladen har godast smak. Kan skördas ända in i oktober.
Rucola fräsch och fin på en skärbräda
Bild: Rucola

Så gör du:
Det går fint att kallså på frusen jord, på friland. Men vill man skydda sin sådd lite kan man sätta upp en pallkrage med genomskinligt lock. Häll i matjord, mylla ner dina fröer och lägg på ett täcke snö. Varefter snön smälter vattnas fröerna. Men glöm inte att kolla till sådden då och då så att den inte torkar ut.

Enkla sommarblommor att kallså:

  • Rosenskära – oerhört växtkraftig blomma som lämpar sig utmärkt för snitt. Men ge den inte för mycket näring – då kan blomningen utebli.
  • Malva – Skir blomma med stark stjälk som står sig toppen att plocka in i vas. Blommar hela säsongen
  • Vallmo – en ljuvlig sommarblomma som självsår sig. Trivs bäst på sin växtplats.
  • Ringblomma– blomman som man inte kan misslyckas med. Den är ätbar och de färgglada kronbladen kan strös över sommarens sallader.
  • Blåklint – blommar tidigt om den kallsås. Mycket dekorativ blomma som finns i flera färger och också den är ätbar.
Rosenskära på ett fält.
Bild: Rosenskära
Gul ringblomma på en bänk
Bild: Ringblomma
Fullt med blåklint på en äng.
Bild: Blåklint

Hoppas att du får inspiration att planera din egen köksträdgård! Läs mer om hur du anlägger en egen lite köksträdgård här.