Pergola i bakgrunden

5 sätt att bygga och styla din pergola

En pergola ger en extra dimension samtidigt som det agerar solskydd till din uteplats eller trädgård. Du kan bygga en pergola i olika utformningar. Du kan också styla den på olika sätt för att skapa den oas du drömmer om. Här är fem tips på hur du kan bygga och styla din pergola!

1. Bygg pergola med tak

Du kan välja att hålla det enkelt genom ett helt öppet tak för att njuta av solens strålar, eller välja segelduk eller tygtak. Ett annat alternativ är att låta klätterväxter snirkla sig över taket, för att skapa en mysig känsla samtidigt som det skyddar mot solen under sommarens varmaste dagar.

Pergola med tak

2. Använd väggar för skapa rum

En pergola med vägg är ett superbra alternativ om du vill skapa en desto större känsla av uterum. Du kan välja armeringsnät med klätterväxter, vilket skapar en lummig känsla. Har du inte tålamod att vänta på en växtbeklädnad kan du skapa en en vägg i tyg eller trä.

Uteplats inredd med soffor och mysigt med växter

3. Inred med mysiga detaljer

Endast fantasin sätter gränserna för hur du kan inreda din pergola. Använd blommor, belysning, plädar och mysiga utemöbler för att skapa en stil som passar just dig. Hämta gärna inspiration online för att se hur andra har gjort!

Pergola mysigt inredd med soffor, kuddar och dricka

4. Pergola mot husvägg eller fristående

Många bygger sin pergola mot husväggen, på uteplatsen eller altanen, men det går förstås också att placera pergolan i trädgården, som en fristående oas. Då kan du bygga din pergola på stengrund, natursten, grus eller trä. Men tänk bara på att välja ett material som tål yttre påverkan.

5. Använd olika växter och blommor

Sist men inte minst vill vi slå ett slag för det gröna. Växter och blommor är ett fantastiskt sätt att göra det mysigt och lummigt. Låt blåregn dingla ner från taket eller humle klättra och skapa en naturlig vägg.

Blommor i krukor ståendes på ett vitt utebord

Lycka till! Glöm inte att du kan behöva ansöka om bygglov för att bygga en pergola.

Intresserad av att anlägga din egen uteplats? Du hittar instruktionerna här för en altan med plattsättning och här för en altan med natursten.

Beställ material direkt hem

Se våra produkter och lägg din beställning.