Vacker blomsterrabatt.

5 vackra perenner att plantera i höst

Det finns många vackra perenner att förlänga växtperioden med.

Det finns många vackra perenner att förlänga växtperioden med. Perenner är fleråriga växter som planteras flitigt runtom i landet, av såväl nybörjare som professionella trädgårdsfixare. När de flesta av trädgårdens andra växter har blommat färdigt för säsongen, så blommar många perenner långt inpå hösten. De kan ha alltifrån vita, rosa, röda, lila, blåa till gula blad.

Här nedan kikar vi närmare på 5 utmärkta perenner för höstplanteringen – hur de odlas, används och fungerar.

Vit höstanemon i närbild

1. Höstanemon

Precis som namnet antyder så blomstrar höstanemonen gärna på hösten. Den föredrar att växa i halvskugga, men klarar även solljus. Mängden solljus påverkar även hur lång höstanemonen blir. Vid mer skugga blir den i allmänhet högre, medan när den odlas i mer sol så blir den betydligt kortare. Den passar utmärkt att odla i en slänt, intill husfasaden eller varför inte i en kruka.

Den planteras bäst i väldränerad trädgårdsjord, gärna så tidigt som möjligt under hösten. Då får den tid att bosätta sig och hinna blomstra under senhösten. Höstanemonen tenderar att sprida ut sina rötter mer varje år och kommer så småningom vara en stor buskväxt av rejäl storlek, uppemot en meter hög. Rekommendationen är att hugga av nya skott när växten har uppnått sin önskade storlek för att den inte ska ta över bland de andra trädgårdsväxterna.

Som alla växter inom sin art kan höstanemonen komma i olika färgnyanser och med olika blomformer. Så för att vara säker på att du får den färg du vill ha, är det bra att köpa växten som sticklingar. Vanligtvis kommer höstanemonen i rosa, vita eller ljusrosa blomblad. Har du redan mycket färg i trädgården kan det vara fint med ljusare blommor för att balansera dynamiken i rabatten.

Höstflox i närbild

2. Höstflox

Höstflox är växten med många stjärnformade och färgglada blomblad samt en härlig doft! Den är en av de mest odlade perennerna. I det vilda kan den bli uppemot två meter hög och är oftast rosa. År av uppodlingar har resulterat i att den odlade sorten är kortare och blommar i en mängd olika färger som till exempel: blått, lila, rosa, rött och vitt. I och med sin väldoftande lukt lockar den de flesta sorters bin och andra pollinerande insekter, vilket är bidragande till den biologiska mångfalden!

Höstfloxen kräver inte mycket underhåll för att klara sig bra. I allmänhet föredrar denna växt näringsrik och väldränerad jord, och trivs i lätt skugga under dagen. För att på ett enkelt sätt få en näringsrik jord ta delar av komposten som gödsel och blanda det i den vanliga trädgårdsjorden för att förbättra jordens konsistens. Något som höstfloxen uppskattar vid en inplantering.

Plantera gärna höstfloxen minst en månad innan den första frosten kommer. Hellre som stickling än som frö om inplanteringen sker under hösten, så att plantan hinner etablera sig väl. Välvuxna höstfloxar sprids lätt med frön i trädgården. Ifall du omplanterar höstfloxen från en kruka, se gärna till att gräva ett tillräckligt stort hål, minst dubbla storleken som krukans diameter. Placera därefter plantan så jämnt som möjligt i förhållande till jordens yta. Viktigt är även att alltid vattna ordentligt vid en inplantering.

Zinnia i närbild

3. Zinnia

Ett färgstarkt och långvarigt tillskott i planteringen. Kan odlas både inomhus som utomhus och sägs vara en av de enklaste blommorna att odla eftersom den växer snabbt och blommar kraftigt, ändra fram till frosten. Vill du piffa till din trädgård med ett färgstarkt inslag i trädgårdsrabatten, är zinnia det självklara valet!

Fröna sås med fördel direkt i den soliga rabatten, eller i biologiskt nedbrytbara behållare som senare kan planteras direkt i trädgården vid tillfälle. Påbörja gärna planteringen omkring fyra veckor innan frosten anländer. Zinnian kan växa utomhus så länge temperaturen är minst 10 °C. Placera gärna fröna tio centimeter ifrån varandra, detta möjliggör tillräckligt med luftcirkulation runt fröna att gro. Vid placering för tätt är det lätt hänt att mögel kan angripa zinniablommor. Rekommenderat är att vattna tidigt på morgonen, vilket ger blombladen gott om tid att torka av innan natten kommer. Välvuxna zinnior kräver mindre vatten och är desto mer torktoleranta, med rätt placering och korrekt vattning är denna växt en mångårig skönhet i höstrabatten.

Rosenskära i närbild

4. Rosenskära

En blomma med färgglada och graciösa blomblad som sitter ovanpå långa smala stjälkar. Utöver rubinrött finns de även i gult, vitt och rödbruna färger. De lockar både fåglar, bin och fjärilar till din trädgård. Växten blir över en meter hög och går även utmärkt att odla i krukor för att användas som snittblommor till stora enhetliga buketter.

Plantera gärna direkt utomhus i god tid då det tar omkring sju veckor för rosenskäran att blomma, exempelvis i mindre krukor väldränerad jord. Faktum är att rosenskäran inte trivs i för näringsrik jord och växer som bäst i neutrala jordar. Så fort de börjar bli omkring 30 centimeter höga, förflytta dem gärna till en större planteringsplats så att rötterna kan gro ordentligt.

För att utöka rosenskärans växande och blomning, kan man senare beskära plantorna vilket påskyndar blommans utveckling och underlättar förgrening. Eftersom vissa rosenskäror kan bli riktigt höga, kan det vara fördel att beskära dem. Undvik att odla rosenskära där starka vindar passerar, att odla dem mot ett staket kan ge dem tillräckligt med vindskydd för att klara sig. Ta även gärna bort blommor innan de övergår till frön för att undvika att de breder ut sig genom självsådd i hela trädgården.

Praktrudbeckia i närbild

5. Praktrudbeckia

Ger ett vackert inslag av gult och svart i trädgården och är även släkt med solrosen, vilket passar perfekt till hösten! Finns även i nyanser som orange och brunt. Dessa växter är relativt lättskötta och fåglarna, bina och fjärilarna flyger gärna till dem.

Praktrudbeckia kräver något svalare temperatur för att gro och växer gärna i väldränerad jord. Därmed är det lämpligast är att så den i mitten på hösten. När tiden är inne för plantering går det bra att odla den direkt i jorden, eller i behållare. Då växten är en kortlivad perenn är det en bra idé att dela på dem med en vass spade i annat fall kan de lätt bli överfulla. Efter att växten delats i två eller tre sektioner planteras de på deras nya platser, och se även till att trycka till jorden ordentligt för att få bort luftfickor.

En del handelsträdgårdar säljer även praktrudbeckia i krukor vilket kan vara en fördel att välja, ifall man inte har tiden att så den som frö. Växten är även en utmärkt snittblomma. Så fort kronbladen börjat vecklas ut kan man snitta blommorna till en höstig blombukett som placeras i en vas. Och praktrudbeckia passar även utmärkt till torkade blomsterbuketter!