blomsterlökar i en papperspåse planteras i jorden.

Så här tar du bäst hand om blomsterlökarna under vinterhalvåret

Här kommer tips kring hur du tar väl hand om dina fina blomsterlökar efter att de blommat klart under varmare delen på året!

Eftersom blomsterlökar inte tolererar den kalla svenska vintern, så är det bra att gräva upp dem och förvara dem inomhus eller frostfritt under vintern. Sedan när jorden är tillräckligt varm kan de återplanteras under tidig vår. Under vintern bör de placeras i en sval temperatur omkring 0 °C och på en plats som är torr och mörk, såsom i källaren, på vinden eller varför inte ute i garaget. Viktigt vid förvaring av blomsterlökar är att se efter dem så inga groddar växer, i så fall kan det vara nödvändigt att plantera dem direkt i krukor. Det fungerar även utmärkt att ha dem i kylskåpet där temperaturen är kall nog för dem att ej gro.

Fler krukor med olika höstlökar som planteras

Tips för den som inte hinner

Att låta blomsterlökarna växa i krukor året runt kan vara ett alternativ för dem som inte har tid att gräva upp blomsterlökarna årligen och förvara dem i svala utrymmen. Att flytta krukor fram och tillbaka är smidigt, samtidigt som det kan vara fint med inomhusväxter som förgyller vardagen när det är grått ute.

En massa höstlökar i en papperspåse liggandes på en terass.

Förvaring av blomsterlökar

Förvara inte blomsterlökar i en plastpåse eller förpackning tillverkad av plast. De klarar sig bäst i nätpåsar, pappers- och kartongmaterial samt trälådor där luften kan cirkulera. Om lökarna du önskar spara har blad kvar, klipp inte bort dem helt, utan behåll dem gärna eftersom de hjälper växterna med fotosyntesen vid en inplantering.

Märk även gärna alla dina förvaringar med namn på vad lökarna heter, så att det är enkelt att få en översikt kring vad som sparats och går smidigt att hitta inför nästa säsong. Det här är även bra då det kan vara svårt att urskilja lökarna från varandra när de inte har någon blomknopp.

Växtfrön som förplanteras med hjälp av en blå trädgårdsspade

Förvaring av växtfrön

Om du har växtfrön som inte har hunnit användas under den gångna säsongen, så förvara dem gärna så att det finns en god chans att kunna odla dem nästa år. Precis som blomsterlökar bör fröna även förvaras i svala, torra och mörka utrymmen. Papperspåsar fungerar utmärkt och gärna med små etiketter på för att visa vilka sorter som finns i varje påse. Lägg även gärna till utgångsdatumet. Många frön klarar sig även efter utgångsdatumet, samtidigt som våra fröproducenter kan inte garantera att fröna kommer att gro efter bäst före datumet. Just plastpåsar bör man även undvika här med då det kan skapa kondensvatten som bidrar till att fröna gror. Och även att förvara frön i glasbehållare kan vara en aning för varmt för dem.

Har du blomsterlökarna i kartonglådor så kan du även lägga papperspåsarna med fröna i en egen kartonglåda på samma ställe, så de blir lättåtkomliga inför nästa säsong. Och just så här kan du alltså göra för att ta hand om både dina blomsterlökar och växtfrön inför kommande säsong!