Vallmo och andra blå och rosa blommor i närbild.

Så får du till en vackert vildvuxen trädgård

Vad är väl härligare än en lummigt prunkande trädgård? Om du är sugen på att få till fler vildvuxna element i just din lilla oas, kommer vi här med 10 korta tips på hur du går tillväga för att få till en fin trädgård.

1. Välj de växter som trivs hos dig.

Ingen trädgård är den andra lik. Och allt börjar med jordens egenskaper. Surhetsgraden, pH-värdet, är avgörande för hur dina växter tar upp näring i jorden. En jord med stabilt pH-värde ger vackrare och välmående växter som breder ut sig och frodas.

2. Tänk efter innan du rensar bort ogräs och vilda blommor. 

Vissa växter är sen gammalt ansedda som ogräs. Men försök att se det vackra i alla växter och tänk ett extra varv innan du instinktivt rensar. Kanske kan de tillföra något till din mysiga trädgård?

3. Plantera gärna både klätterväxter och klätterrosor. 

De sprider sig nämligen i raketfart. Låt de sedan växa som de själva behagar för ett vildvuxet intryck. Önskar du en känsla av rumslighet i din trädgård? Låt då klätterväxten få växa exempelvis uppför ett armeringsjärn och inom ett par år har du gröna väggar att njuta av sommartid.

4. Sudda ut gränserna mellan grusgång och växtlighet.

Att skapa en skarp och tydlig kant mellan grusgång och växter kräver sitt underhåll. Låt istället växter som frösatt sig i gränslandet att få rota sig så att gränsen suddas ut. Exempelvis klöver, gullviva och förgätmigej är växter som kan ge ett fint och vildvuxet uttryck.

5. Kombinera vildvuxen natur med naturligt slitna möbler. 

Det skapar en mysig känsla i din trädgård. Fynda gärna möbler på loppis eller låt möbler som gjort sitt inomhus få flytta ut i det fria.

6. Skapa en härlig plats för allt liv. 

Skänk trädgårdens minsta invånare en tanke – bin och insekter är helt avgörande för vårt ekosystem och du kan göra stor skillnad för dem genom att plantera växter rika på pollen och nektar. Det fina är att bin och humlor gillar samma växter som vi människor gör, helt enkelt växter som doftar, smakar och ser goda ut. Lavendel och citronmeliss är bara några exempel.

En humla i närbild på en lila växt.

7. Tänk smart kring underhållet

Att tämja trädgården lite då och då är bra, men gör det under utvalda tillfällen för att inte förstöra den naturliga växtligheten. Förslagsvis under vår och sensommar.

8. Täck marken med växter

Genom att plantera marktäckande växter kan du skapa ett fylligt uttryck som döljer jord och ogräs. Att plantera exempelvis timjan som marktäckare är vackert och hjälper dig att hålla ogräset borta.

9. Anlägg annat än bara växter

Jobba exempelvis med stenar och vatten för att få till en snygg trädgård med ett vildvuxet uttryck.

En lummig del av trädgården med en damm, en vattenpump och flera trädgårdsdekorationer.

10. Testa dig fram och ta hjälp vid behov

Det är när man provar sina tankar som nya idéer föds. Skulle du behöva experthjälp kan du alltid ta hjälp av en arborist, trädgårdsarkitekt eller trädgårdsmästare.

Sugen på att uppdatera din trädgård? Hitta inspiration i våra guider.

Beställ material direkt hem

Se våra produkter och lägg din beställning.