Gör trädgården redo för vinter – allt om täckbark

Precis som vi människor behöver några extra lager på kroppen när temperaturen kryper neråt, så behöver även din trädgård klä på sig inför stundande kyliga månader. Här listar vi allt du behöver veta om täckbark.

Våra trädgårdar fryser också på vintern. September och oktober är utmärkta månader att rusta växter, buskar och andra jordytor för vårt kalla klimat med hjälp av täckbark. Helst innan frosten kommer.

Täckmaterial som exempelvis täckbark ger inte bara din trädgård en snygg finish, utan underlättar också skötseln. Den minskar risken för ogräs, hjälper till att hålla kvar fukten och förbättrar också miljön för de viktiga mikroorganismerna i jorden.

1. Varför täckbark?

Fördelen med täckbark är att det ger en grov markyta som ger ett effektivt skydd mot kyla, ogräs och avdunstning. Dessutom håller det längre än exempelvis löv, gräs och annat täckmaterial.

Täckbark är perfekt att lägga ut runt rötterna på perenner, träd och buskar. Det grövre täcket sönderdelas kontinuerligt och ger ett bra skydd. Det ökar också markens mullhalt samtidigt som det förbättrar och återupplivar jordens sammansättning. Du kan med fördel fylla på med täckbark gradvis allt eftersom det bryts ner.

Täckbark hjälper även jorden att hålla fukten genom att jordytan inte lika lätt utsätts för uttorkning av vind och solljus. På så vis minskar man även behovet av bevattning.

2. Skydda nya planteringar med täckbark

Det naturliga i vår miljö är att mark och växter skyddas av ruttnande löv, grenar och annat organiskt material som ger näring åt jorden när det vissnar och landar på marken. Men många områden i våra trädgårdar får inte det skyddet naturligt. Där måste vi hjälpa våra växter och planteringar på traven genom att skydda jordytan med täckmaterial som exempelvis med bark och flis, även kallat täckbark.

Vid nyplanteringar är detta extra viktigt. När en planta är ny och liten är jordytan extra utsatt för ogräsfrön genom vind, insekter och fåglar. När växterna blir större sköter det sig självt i takt med att växten överskuggar sin egen jordyta.

3. Förnya täckytan

När snön har smält på våren är det en god idé att kontrollera skicket på jorden och den yta som skyddats av täckbarken. Lyft på täckmaterialet och rensa bort eventuella gamla växtrester och passa på att tillföra gödsel. Blanda med fördel ut gödslet med vatten så det blir lättare för växten att ta upp näringen. Lägg sedan på täckmaterial på jordytan igen. Addera ny täckbark om det behövs.

4. Dekorativt med täckbark

Förutom ovan nämnda fördelar med att skydda jorden kring våra växter så är täckbark även ett estetiskt vackert sätt att täcka marken, gångar, i och runt blomsterbäddar i trädgården. Win-win för ögat och för din trädgård.

Vill du beställa hem täckbark? Beställ täckbark enkelt här!