Grusgång mellan häckar med en katt som promenerar.

Tips kring hur du håller efter dina trädgårdsgångar under hösten

Tips kring hur du håller efter dina trädgårdsgångar under hösten

Under höstsäsongen kan både trädgårdsgångar med stenanläggning och terrasser i trä lätt bli extra hala. Ogräs som växer mellan stenplattor och den kalla luften kan vara orsaken, för att minska halkrisken bör man rengöra sina trädgårdsgångar extra noga vid denna tidpunkt på året. Även grusgångar behöver man se efter för att minimera risken för att ogräs börjar växa.

Marksten i närbild

Marksten

Det kan lätt komma mossa, smutsfläckar och ogräs mellan stenplattor. Ifall man inte har tillgång till en högtryckstvätt för att bekämpa ogräs och smuts mellan markstenarna, kan man hälla hett vatten direkt på ogräset och då enklare ta bort det för hand eller med passande ogräsupptagare. Detta är även en mer miljövänlig metod i stället för att använda starka bekämpningsmedel som kan skada både djur och natur. En del fläckar från alger och mossa kan dock vara mer svårbearbetade, och särskilt skuggade lägen på markstenar är mer känsliga för fukt. I de fallen kan man skrubba fläckarna med stensåpa och vatten.

Om stenplattorna fortfarande är smutsiga efter rengöringen kan man hälla ett tunt lager stenmjöl över hela ytan. Därefter kan man borsta bort smutsen med hjälp av sandkornen och sedan skölja av med vatten. Denna rengöringsmetod fungerar även utmärkt mot kalkfläckar.

Grusgång bort mot en uteplats med gräsmatta på sidan.

Grusgångar

Om man däremot har grusgångar i sin trädgård är det viktigt att de är anlagda på rätt sätt för att minimera risken för ogräs. Vanligen brukar man ha ett mellanlager makadam under fingruset, och fingruset kan bestå av exempelvis singel eller sand. NCC erbjuder lämpliga grussorter och stenmjöl med snabb hemleverans för just din trädgård!

Det man bör göra för att hålla efter sina grusgångar är att kratta dem jämna med fina drag regelbundet, detta motverkar även att ogräsfrön som flyger i luften får fäste och kan börja gro. En grusskyffel eller fjädrande lövräfsa är utmärkta verktyg för att samla upp löv från grusgångar och lövräfsan går även utmärkt att kratta gräsmattan med. Ett ytterligare tips kan vara att strö grovsalt över grusgången.

Om det hamnat mycket löv på grusgångarna kan man använda sig av en lövblås som blåser bort dem. Dock är det viktigt att hålla avstånd vid arbetet, för om man blåser för nära så kan tunna lager grus följa med. En gammal grusgång som växt igen är däremot nästintill omöjlig att sköta om bra. Då är rekommendationen att gräva om grusgången och lägga nya lager av grus. Under vintertider kan det vara svårt att skotta snö från grusgångar. Då är rekommendationen att samla ihop snön i en hög på en del utav grusgången, så man inte skottar snö med grus till gräsmattan.

Träterass med blomkrukor som har olika blommor i rosa och rött

Terrass

Vill du även göra i ordning terrassen är det viktigt att börja med att ta bort gamla oljerester och smuts först. Och lägger man tid på förarbetet så kommer slutresultatet att bli desto bättre! Lättast är det att spola av terrassen med vanligt vatten och en vattenslang fungerar alldeles utmärkt. Efter att terrassen spolats av är det dags att använda exempelvis en terrasstvätt. Använd dock gärna miljövänlig mögeltvätt om den är mycket smutsig. Sedan är det bara att skrubba terrassen med en lämplig terrassborste i träfibrernas riktning för att inte skada golvet. Sista steget är att skölja av terrassen med vatten igen. Klart! 

Vi hoppas att du nu fått flera nyttiga tips för att hålla dina trädgårdsgångar höstfina!