Uteplats med familj som äter gott och har trevligt.

Underlag till uteplats – klinker, grus eller sten?

Funderar du över vilket underlag du ska ha till din uteplats? Då finns det en hel del aspekter att ha i åtanke, såsom exempelvis kostnad, hållbarhet och underhåll. Vi går igenom för- och nackdelar med tre vanliga underlag för att ge dig inspiration till din uteplats!

Stenlagd uteplats

Att stenlägga en uteplats är ett hållbart och vackert alternativ. Det finns en uppsjö av olika sten att välja mellan, och en favorit bland många är olika typer av natursten som smälter in i omgivningen.

En uteplats med plattor med en massa möbler och grill mot en husvägg och mur

Tänk på att det finns stor variation i prisklass och tålighet här, så se till att vara säker på hur just din valda stensort funkar innan du lägger alla stenplattor på din uteplats. Sten är i regel ett av de dyrare materialen, och som med de flesta underlag kräver det ett visst underarbete för att stenen ska hålla sig på plats med åren.

Uteplats med grus

Grus är ett lite enklare alternativ till sten, men minst lika hållbart. Här kan du komma ned i pris och samtidigt skapa en mysig uteplats med lantlig känsla. Är du sugen på att anlägga grus på din uteplats, kan det vara bra att välja ett fint grus som känns mjukt under bara fötter.

En uteplats med grus, loungemöbler och en blomma på bordet

Färgnyanserna varierar mellan olika fyndigheter och man bör förstås söka ett lokalt material. En miljömedveten kund väljer dessutom ett krossat bergmaterial före en natursingel (landets miljömål). Tänk på att förbereda marken innan gruset läggs på för att förhindra att det hamnar på villovägar runtomkring uteplatsen. Lägg om möjligt upp ett litet reservlager av ytmaterial för senare kompletteringar. Rekommendationen är även att toppa marken med nytt grus var eller vartannat år.

Klinker på uteplatsen

Att lägga keramiska plattor eller klinker på uteplatsen blir mer och mer populärt. Det keramiska underlaget är både frosttåligt, lätt att hålla rent och kräver lite underhåll. Numera finns det i en massa olika utformningar och utseenden som kräver olika tekniker för läggning.

En uteplats med klinker med soffa, fåtölj och bänkar att sitta på.

Eftersom keramik både leder och samlar värme kan mörka plattor bli för varma för bara fötter när solen ligger på. Har du en skuggig uteplats med tak går det däremot att vara mer förlåtande med färgvalet. 

Vill du veta mer? Läs vår steg-för-steg guide om hur du anlägger din egen altan eller uteplats här

Beställ material direkt hem

Se våra produkter och lägg din beställning.