Guide till att anlägga en blomsteräng

Din blomsteräng behöver inte vara stor. Även om ängen upptar en liten del av din trädgård gör du skillnad.

Med enkla medel kan du skapa en blomsteräng på din tomt som inte bara ger färg och liv åt din trädgård utan även en insats för vår biologiska mångfald. Blommorna hjälper pollinerare som bin, fjärilar och humlor vilket även främjar pollineringen av dina äppelträd och andra odlingar. En blomsteräng kräver mindre underhåll än en traditionell gräsmatta och de vilda blommorna konkurrerar ut ogräs. De trivs i näringsfattig jord och är mer motståndskraftiga mot både torka och kraftigt regn.

Detta behöver du:

  • Hörnstolpar
  • Geotextilduk
  • Utsättningspinnar
  • Snöre

Vi rekommenderar följande material:

Så här gör du:

1.
Placering. Välj en solig plats i trädgården då detta gynnar de blommande växterna. Ängen behöver inte vara stor utan går även bra i mindre skala. Det finns ingen gräns på hur liten blomsterängen kan vara.
2.
Rensa ytan. Ta bort det översta jordlagret till ett djup av ca 10 cm inom det markerade området. Rensa bort rötter och stenar.
3.
Förbättra jorden. Ängsblommor trivs i mager jord utan gödsel. För att förbättra dräneringen och skapa en optimal miljö för blommorna, blanda ned grus 0/8 i jorden. Använd inte sand med för liten fraktionsstorlek, då det kan göra jorden mer kompakt. Har man inte en befintlig gräsmatta kan man även använda vår harpade matjord som sedan blandas med grus 0/8.
4.
Så ängsfrön. Sprid blandningen jämnt över ytan, först i en riktning och sedan i en vinkelrät riktning för att säkerställa jämn täckning. Använd en kratta eller gå försiktigt över ytan för att trycka ner fröna i jorden, de ska dock ligga ytligt.
5.
Vattna. Vattna ytan försiktigt efter sådd för att hjälpa fröna att gro. Är vädret varmt och torrt kan det vara bra att stödvattna de första veckorna. När blomsterängen är etablerad krävs minimalt underhåll. Vattna vid extrem torka och avstå från att gödsla.
6.
Njut! Ha tålamod och låt naturen ha sin gång så kommer blommorna allt eftersom. Du har nu gjort din trädgård mer levande och färgrik men också en insats för miljön.

Ansvarsfriskrivning

info

Detta är en praktisk hjälp och en teoretisk utgångspunkt för hur man kan gå tillväga. Konstruktion och resultat är beroende av lokala markförutsättningar och faktisk användning av recept och material.

Tips!

info

Behöver du hjälp?

Boka gratis rådgivning  med oss eller kontakta vårt kundcenter.

info

När din blomsteräng har etablerat sig kräver den minimal skötsel. Skörda ängen varje år i slutet av sommaren/tidig höst för att främja blommornas hälsa och mångfald. Detta gör att fröerna från blommorna sprider sig och ger även blomning nästkommande år.

Intresserad av detta projekt?

Använd vår planerare för att räkna ut rätt mängd material eller
handla material direkt i webbshoppen!