Guide till att anlägga en gräsmatta

Att anlägga en ny gräsmatta kräver ett bra markarbete för att få ett fint och hållbart resultat.

Första steget är att bestämma om du vill så din gräsmatta eller om du föredrar att rulla ut en färdig gräsmatta. Det är snabbare och enklare att rulla ut en gräsmatta på rulle än att så gräsmatta, men det är dyrare och kräver mer vatten. Vi guidar dig på vägen till en ny, grön och frodig gräsmatta.

Detta behöver du:

  • Utsättningspinnar
  • Kratta
  • Gräsfrö/gräsrulle
  • Eventuell fröspridare
  • Vattenslang

Vi rekommenderar följande material:

Så här gör du:

1.
Planera. Börja med att mäta hur stor du vill ha din gräsmatta och var den ska placeras. Markera ut ytan med utsättningspinnar.
2.
Rensa marken. Ta bort alla rötter, ogräs och sten. Skala av ytan.
3.
Förbered jorden. Bearbeta och luckra upp den befintliga jorden på ett 15–20 cm djup. Hårt packad lerjord luckras med fördel upp genom att fräsa ned grus/sand med en storlek på 0/8 i jorden. Fräs cirka 5–10 cm ned i jorden.
4.
Anlägger du en gräsmatta utan befintlig jord så rekommenderas ett lager med minst 15–20 cm matjord.
5.
Jämna till och packa jorden tills ytan är stadig och plan. Se till att ytan lutar bort från byggnader så att regnvatten inte rinner mot grunden.
6.
Topplager. Lägg ett ca 5 cm lager med gräsmattejord. Detta gör att både gräsfröerna och gräsrötterna enklare får fäste.
7.
Packa jorden tills ytan är fast och jämn. Finjustera ytan med en kratta.
8.
Så eller rulla ut gräsmattan med färdiga gräsrullar. För sådd, välj gräsfrön som passar din jordtyp och klimat hos din fackhandel. Sprid fröna jämnt över området för hand eller med fröspridare. För färdiga gräsrullar, beställ och lägg ut dem enligt leverantörens anvisningar.
9.
Vattna. Det är viktigt att hålla området fuktigt genom regelbunden vattning tills gräset har etablerat sig helt, oavsett om du har sått frön eller använt gräsrullar.

Ansvarsfriskrivning

info

Detta är en praktisk hjälp och en teoretisk utgångspunkt för hur man kan gå tillväga. Konstruktion och resultat är beroende av lokala markförutsättningar och faktisk användning av recept och material.

Tips!

info

Behöver du hjälp?

Boka gratis rådgivning  med oss eller kontakta vårt kundcenter.

info

Bästa tiden för att anlägga en gräsmatta är under våren eller tidig höst. Anlägger du den på våren är det viktigt att vattna mycket då vårsolen torkar jorden snabbt. På tidig höst är det svalare och mer fuktigt i jorden vilket inte kräver lika mycket vattning.

info

Vänta med att klippa din nyanlagda gräsmatta tills den tagit sig ordentligt. Det är lagom att klippa din gräsmatta när gräset har nått en höjd av minst 5 cm.

info

För att uppnå en frodig och tät gräsmatta är det viktigt att gödsla. Planera för att gödsla din gräsmatta ungefär 3 till 5 gånger under året. Innan du börjar gödsla, se till att gräset har nått en höjd på minst 5 cm. Använd gödsel som är avsedd för gräsmattor som du kan hitta i din trädgårdsbutik. När det kommer till gödsling är det bättre att göra det lite men ofta, i stället för mycket och sällan. Gödsla gärna i samband med regn, alternativt vattna gräsmattan efter att du har gödslat för att undvika att bränna gräsrötterna.

Intresserad av detta projekt?

Använd vår planerare för att räkna ut rätt mängd material eller
handla material direkt i webbshoppen!