Guide till att anlägga en sandlåda

Första steget är att bestämma om du vill köpa en färdig sandlåda eller bygga en där du själv kan bestämma storlek och form.

Att anlägga en sandlåda i din trädgård kan bli en uppskattad plats för barnens lek. Sandlådor spelar en viktig roll i att utveckla barns kognitiva och fysiska färdigheter samt deras kreativitet. För små barn är det en utmärkt plats att träna finmotorik och få sensoriska upplevelser. Det är ett relativt enkelt projekt som går smidigt att göra med hjälp av vår guide. Följ dessa enkla steg för att skapa en uppskattad och fin sandlåda.

Detta behöver du:

  • Färdig sandlåda eller virke för ramen
  • Hörnstolpar
  • Geotextilduk
  • Utsättningspinnar
  • Snöre

Vi rekommenderar följande material:

Så här gör du:

1.
Placering. Välj en plats som är fri från träd med fallande grenar och löv. Markera ut vart sandlådan ska vara med pinnar och snören mellan dessa.
2.
Gräv ut. Ta bort det översta jordlagret till ett djup av ca 15–20 cm inom det markerade området.
3.
Placera den färdiga ramen till sandlådan eller bygg enkelt egen ram. Såga plankorna till sidoväggarna och hörnstolparna till önskad längd. Slå ned hörnstolparna i marken och fäst plankorna på stolparna. Skapa en sittkant genom att såga 4 plankors ändar i 45 graders vinkel. Skruva fast kantplankorna ordentligt på hörnstolparnas ovansidor.
4.
Förbered grunden. Lägg en geotextilduk i botten av sandlådan och en bit upp på kanterna. Detta förhindrar att ogräs växer i sandlådan samt att sanden blandar sig med jorden.
5.
Fyll sandlådan med vår sandlådesand. Lämna ca 10 cm ifrån översta kanten på sandlådan så att sanden inte rinner ut på gräsmattan. Har man en sandlåda som är 1,5 x 1,5 meter och 30 cm hög så går det åt ca 1000 kg sand. Vi har även en sidig materialkalkylator du kan använda dig av för att beräkna mängden sand till storleken på din sandlåda.
6.
Beställer du sandlådesanden i en smidig storsäck så kranar vår chaufför av säcken precis vid sandlådan för att göra det så enkelt som möjligt för dig att fylla sandlådan. Detta är perfekt om man vill slippa arbetet med skottkärror och sand på gräsmattan.
7.
Färdigt. Sen är det bara för barnen att sätta igång och leka!

Ansvarsfriskrivning

info

Detta är en praktisk hjälp och en teoretisk utgångspunkt för hur man kan gå tillväga. Konstruktion och resultat är beroende av lokala markförutsättningar och faktisk användning av recept och material.

Tips!

info

Behöver du hjälp?

Boka gratis rådgivning  med oss eller kontakta vårt kundcenter.

info

Ett tips är att skydda sandlådan med ett täckande lock för att hålla djur och skräp borta. Såga till plankor så att de täcker hela sandlådan och kan vila på dess kant. Skruva fast dessa plankor på två tvärgående plankor med små mellanrum mellan sig för att möjliggöra luftcirkulation.

info

Beställer du sandlådesanden i en praktisk storsäck kan chauffören med kranbil hålla kvar säcken ovanför sandlådan medan du skär ett hål i den. På så sätt fyller du sandlådan direkt på det smidigaste sättet. Detta sparar både tid och ansträngning jämfört med att använda en skottkärra.

Intresserad av detta projekt?

Använd vår planerare för att räkna ut rätt mängd material eller
handla material direkt i webbshoppen!