Grusväg upp mot ett hus med somriga ängar på sidan.

Guide till hur du underhåller en grusväg

Med denna guide lär du dig att anlägga en grusväg där man inte ska köra några stora fordon. Underlaget kan variera från jordyta till gräsmatta eller skogsterräng. Om det finns bergpartier får man anpassa och anlägga grusvägen vid sidan av dessa.

Det finns många olika möjligheter att bygga grusvägar beroende på vilken yta man vill ha och vilket utseende som passar. Det är stor skillnad mellan bergkrossade produkter och naturgrus. Bergkross har flisigare korn som binder samman materialet bättre, så att det ligger kvar på grusvägen och ej rullar ut i kanterna.

Detta behöver du:

  • Väghyvel
  • Lastbil utrustad med spridargavel

Vi rekommenderar följande material:

Så här gör du:

1.
Börja med att hyvla av vägen med en väghyvel eller liknande. Det är viktigt att komma ner en bit i vägbanan så att man inte bara drar av materialet och fyller på material i potthålen.
2.
Med en riktig hyvel kan man samtidigt utföra kantskärning. Ofta finns där ganska mycket material som man kan tillföra vägbanan. Det är viktigt att man får en bombering efter hyvlingen (fall från mitten ut mot kanterna). Ovanstående arbete bör utföras efter ett rejält regn.
3.
Så fort som möjligt efter hyvling bör nytt slitlager 0/16 spridas ut på vägbanan. Lagertjocklek bör vara 3–5 cm och materialet sprides med lastbil som är utrustad med spridargavel.

Ansvarsfriskrivning

info

Detta är en praktisk hjälp och en teoretisk utgångspunkt för hur man kan gå tillväga. Konstruktion och resultat är beroende på lokala markförutsättningar och faktisk användning av recept och material

Tips!

info

Behöver du hjälp?

Boka gratis rådgivning  med oss eller kontakta vårt kundcenter.

info

Vid allt markbyggande är det viktigt att nederbörd och smältvatten kan rinna bort.
I annat fall bildas kvarstående vattenpölar och i värsta fall läckage mot byggnader.
Detsamma gäller trädgårdsgångarna, som bör ha en svag lutning mot lägre terräng.
I undantagsfall måste man lägga ner särskilda dräneringsledningar, men en gång med dränerande stenmaterial kan i sig fungera som dränering. Det är också viktigt att alltid ha marklutning från byggnader, så att vatten inte samlas mot husen.

Intresserad av detta projekt?

Använd vår planerare för att räkna ut rätt mängd material eller
handla material direkt i webbshoppen!