köksträdgård

Guide till köksträdgård

Med denna guide lär du dig skapa en egen köksträdgård. Grundläggningen kan ske direkt på en bädd av krossat berg och gångytorna kan bestå av samma material eller av plattläggning.

Odlingslådor kan snickras i storlek och höjd efter behov. Man kan också använda färdiga pallkragar. Enklast är att använda färdigkapat virke och att förse hörnen med invändiga stolpar där sidorna fästs med skruv eller spik. Långsidorna kan behöva en stående stolpe på mitten för att skapa stabilitet och man kan också bygga in en förankring mellan långsidorna, så att dessa inte böjs av jordtrycket.

Detta behöver du:

  • Odlingslådor
  • Odlingsjord
  • Fiberduk
  • Vält/Vibroplatta

Vi rekommenderar följande material:

info
Detta är en praktisk hjälp och en teoretisk utgångspunkt för hur man kan gå tillväga. För mer situationsanpassad information råder vi er att kontakta oss.

Så här gör du:

1.
Gräv ur underlaget 10 cm. Använd om möjligt massorna för att modellera tomtytan
i närheten.
2.
Om underlaget är blött eller mjukt (exempelvis lera) rekommenderas en fiberduk, som ett
materialskiljande lager, som dessutom ger en viss förstärkning av bärigheten.
3.
Fyll på urgrävningen med ett bergkrossmaterial eller en makadam till en bottennivå. En möjlighet är att fylla upp ca 10 cm med bergkross 0/16 mm. Det går även med grövre material, men om arbetet ska ske manuellt rekommenderas denna finare materialstorlek.
4.
Packa ytan med vält eller vibroplatta.
5.
Kontrollera nivån på överytan med en rak bräda eller genom att spänna snöre mellan nedslagna pinnar. Gångytorna kan sedan kompletteras med ett finare material, förslagsvis 5 cm makadam 5/8 mm eller 2/4 mm. beroende av vilken ytstruktur som passar bäst.
6.
Montera träramarna eller pallkragarna.
7.
Fyll med odlingsjord – beroende av växttyp mm kan man välja mellan olika jordtyper. Rådgör med växtförsäljaren.
Plantera, vattna och vänta på resultatet.

Ansvarsfriskrivning

info

Detta är en praktisk hjälp och en teoretisk utgångspunkt för hur man kan gå tillväga. Konstruktion och resultat är beroende på lokala markförutsättningar och faktisk användning av recept och material

Tips!

info

Gångytorna kan givetvis också beläggas med plattor av betong eller natursten och då lägger man plattorna i 2-4 cm stenmjöl 0/4 mm. Man kan också blanda stenytor med partier av plattor och få tilltalande mönster och så kallade trampstenar.

info

En annan möjlighet är att bygga rakt igenom med dränerande material, som ger en grövre struktur men också en bättre vattenavrinning vid regn. Då används lämpligen en makadam 8/16 mm. Vid den här lösningen räcker det med en enda materialtyp från botten ända upp. Även här bör man packa med vält eller vibroplatta och hålla kontroll på höjderna vid utläggningen. Ytan blir något grövre och gångytorna kan kännas lite vassare för barfota fötter.

Intresserad av detta projekt?

Använd vår planerare för att räkna ut rätt mängd material eller
handla material direkt i webbshoppen!