Guide till köksträdgård

Med denna guide lär du dig skapa en egen köksträdgård. Odling i pallkragar är enkelt och smidigt. Att anlägga gångytorna med makadam är ett fint sätt att skapa en stilren och lättskött markyta utan ogräs. Även stenplattor eller marksten kan användas både för stabilitet och estetiskt för att passa stilen i din trädgård.

Odlingslådor kan bestå av färdiga pallkragar eller snickras ihop efter önskad storlek och behov. Enklast är att använda färdigkapat virke för ramen och förse hörnen med reglar där sidorna fästs med skruv eller spik för att skapa stabilitet och kunna bygga på höjden. Långsidorna kan behöva en stående stolpe på mitten för att minska risken för att de böjs av jordtrycket. Sedan är det bara att fylla odlingslådorna med planteringsjord och börja odla.

Detta behöver du:

  • Odlingslådor/pallkragar
  • Fiberduk
  • Vält/Vibroplatta

Vi rekommenderar följande material:

Så här gör du:

1.
Gräv ur underlaget cirka 10 cm djupt. Massorna kan användas för att modellera tomtytan
i närheten.
2.
Om underlaget är mjukt och lerigt rekommenderas en fiberduk, som ett
materialskiljande lager. Detta bidrar dels till att materialet inte sjunker ner i jorden samt fungerar som en viss förstärkning av bärigheten.
3.
Fyll urgrävningen med ett cirka 10 cm lager bergkrossmaterial för en stabil grund och minskad risk för marksättningar. Vid arbete för hand är det enklare att arbeta med mindre materialstorlek som bergkross 0/16, som är 0-16 mm stora stenar. Grövre material kan även användas men hanteras då fördelaktigt med hjälp av maskin.
4.
Packa ytan med vält eller vibroplatta. Kontrollera nivån på överytan med en rak bräda eller genom att spänna snöre mellan nedslagna pinnar.
5.
Översta lagret på gångytorna ska bestå av ett 3–5 cm djupt finare material, förslagsvis makadam 5/8. Fraktionen på materialen är angiven i antal millimeter och avser minsta och största kornstorleken i millimeter. Storlek väljs utefter vilken ytstruktur man estetiskt önskar. Allt ifrån makadam 2/5 till och med makadam 8/16 kan användas. Det är viktigt att lagret inte är djupare än 3–5 cm då gången annars blir svår att gå på.
6.
Montera odlingslådorna eller de färdiga pallkragarna.
7.
Fyll odlingslådorna/pallkragarna med planteringsjord. Mängden jord du behöver varierar beroende på storleken på dina lådor/pallkragar. Sen är det bara att plantera, vattna och njuta av dina närodlade växter i din grönskande köksträdgård!

Ansvarsfriskrivning

info

Detta är en praktisk hjälp och en teoretisk utgångspunkt för hur man kan gå tillväga. Konstruktion och resultat är beroende av lokala markförutsättningar och faktisk användning av recept och material.

Tips!

info

Behöver du hjälp?

Boka gratis rådgivning  med oss eller kontakta vårt kundcenter.

info

Anlägger man gångytorna med plattor av betong eller natursten följer man steg 1–4 ovan. Sedan ska översta lagret vara 2–4 cm djupt med stenmjöl 0/2. Ovanpå översta lagret lägger du sedan plattorna.

info

Vill man ha en mjukare gångyta för möjligheten att gå barfota kan man använda natursingel 8/16 istället för makadam som översta topplagret. Natursingel har mer rundade stenar medan makadam är ett krossat material med mer skarpkantade stenar.

info

En standardstor pallkrage på 120 × 80 cm med en höjd på 20 cm kräver cirka 200 liter jord. För odling av bladväxter, som spenat och sallat med grunda rötter, är en pallkrage tillräckligt hög eftersom de kräver mindre mängd jord. Ska man däremot odla potatis, bärplantor och fleråriga kryddor, som har ett djupare rotsystem, rekommenderas att använda minst två pallkragar staplade på varandra, vilket motsvarar cirka 400 liter jord.

Intresserad av detta projekt?

Använd vår planerare för att räkna ut rätt mängd material eller
handla material direkt i webbshoppen!